V

Hoe ik koos om 100% Saf te zijn:

 "It wasn't the easy way"

Mijn verhaal als coach begint op het punt waar velen het gevoel hebben vast te lopen. Na de middelbare school koos ik ervoor om psychologie te studeren, tegen de zin van mijn vader die dit als 'drijfzand' beschouwde. Dit kenmerkt me: het kiezen voor wat écht bij mij past. Zoals je zult lezen, heeft de moeilijke start van mijn leven mij hierin gevormd.

Als bijna veertiger valt het me op hoeveel mensen om mij heen diezelfde vrijheid zoeken in hun professionele leven. Mijn vriendin bijvoorbeeld, die jaren als leerkracht werkte voor ze haar hart volgde naar een job waar ze diepere voldoening vond, maar ook nieuwe vaardigheden kon inzetten die eerder onbenut bleven. Het was een privilege haar te begeleiden en te ondersteunen in dit proces. Het heeft mijn verlangen om anderen te ondersteunen in die zoektocht versterkt.

Mijn vriendin waagde de sprong ondanks de onzekerheden en de angst voor het onbekende. Haar moed is niet alleen inspirerend voor velen maar roept ook angst op. In mijn werk merk ik dat veel mensen naar 'iets anders' in hun carrière verlangen. Vaak weten ze niet precies wat dat 'anders' inhoudt en zijn ze terughoudend om verder te zoeken, uit angst de zekerheid die ze hebben opgebouwd te verliezen.

De echo van deze verhalen vind ik ook terug in mijn vriendenkring, waar succesvolle carrières en ogenschijnlijk perfecte levens niet meer bevredigen. Neem nu Lucas, een goede vriend die het familiebedrijf tot een succesvol imperium omvormde, maar hier een hoge persoonlijke prijs voor betaalde. Zijn externe succes — veel geld, een luxe auto, etentjes in dure restaurants — weegt niet langer op tegen zijn groeiende verlangen naar meer rust. Afwezigheid bij het gezin, het gebrek aan tijd voor vrienden, jaren van slaaptekort en voortdurende zorgen beginnen zwaar te wegen.

Of neem het geval van Kathy, wiens carrière op papier het toppunt van succes leek: een uitstekend salaris, een elegante auto, en alle luxes die men zich kan wensen. Ook zij betaalde een hoge prijs voor dit succes. De verplichting om altijd bereikbaar te zijn voor haar werkgever, zelfs tijdens haar vrije tijd en vakanties, eiste uiteindelijk zijn tol en leidde tot een ernstige burn-out.

Wat als het niet zo ver hoeft te komen?

Deze verhalen raken me diep. Het lijkt me verschrikkelijk om vast te zitten in een job die geen intrinsieke voldoening geeft, waarin je je gevangen of beperkt voelt. Ikzelf heb altijd gekozen voor contexten die wel bij me passen. Zoals ik al zei, heeft de uitdagende start van mijn leven mij hierin gevormd. Geboren als jongen in het lichaam van een meisje, heb ik van jongs af aan geleerd wat het betekent om je gevangen te voelen. Deze ervaring leerde me dat vrijheid in al haar vormen essentieel is voor mij. Vraag het maar aan mijn vriendin😊. Ik heb een leven gecreëerd waarin ik veel vrijheid ervaar, omdat ik me nooit meer gevangen wil voelen. Ik gun iedereen diezelfde vrijheid.

Deze vastberadenheid om me nooit meer gevangen te voelen, heeft me geleid naar keuzes en ervaringen die mijn leven rijker hebben gemaakt

In het laatste jaar van mijn studies psychologie, koos ik ervoor om zeven maanden in Ecuador stage te lopen, alleen en met zeer beperkte kennis Spaans. Ik verliet een inhoudelijk interessante job bij een fijne werkgever en met geweldige collega's, simpelweg omdat het werk me niet meer de enthousiasme en motivatie bood van in het begin. Ik besloot om aan mijn grote droom te beginnen bouwen, namelijk een yurt als coachpraktijk, ook al had de yurt nog geen concrete bestemming. Voor bijna alle jobs waar ik voor solliciteerde, werd ik eerste of tweede. Omdat ik enkel solliciteerde op functies die echt in lijn liggen met wie ik ben.

Een goede vriendin zei ooit tegen me: 'Je bent zo goed in dingen bereiken'. Ik had daar nooit eerder bij stilgestaan, maar het is waar. Ik bereik wat ik wil. En nu, als psycholoog en als iemand die persoonlijk ervaren heeft hoe belangrijk het is om je eigen weg in het leven te vinden, streef ik ernaar dit te bereiken: anderen helpen om ook hun eigen pad te vinden en te volgen. Ik weet als geen ander hoeveel waarde het leven krijgt als je eindelijk doet wat je werkelijk bent bestemd om te doen en kunt zijn wie je werkelijk bedoeld bent te zijn.


"Probeer geen piramide te zijn als je een cilinder bent"

Mijn klanten omschrijven mij als…

Warm, zorgvuldig, to the point en creatief


Als je me zou kennen, zou je weten dat…

  • Ik papa word en pluspapa ben van twee jongens.
  • Ik ben opgegroeid met een adoptiebroer uit India
  • Ik een held ben in het verliezen en zoeken van dingen die ik op de verkeerde plek heb gelegd.
  • Als ik met iemand ter wereld zou mogen dineren, ik zou kiezen voor life coach Tony Robbins.
  • Ik ooit verdwaald ben op de Galapagoseilanden tussen allerlei reuzenschildpadden, zonder water of gsm-bereik. Blijkbaar verlies ik niet alleen spullen.
  • Ohja, had ik al verteld dat ik transgender ben😉